Bovenrug, Rib en Borstbeen

Algemeen

De wervelkolom loopt van de schedel tot aan het heiligbeen. De bovenrug is het middelste gedeelte van de wervelkolom. Deze bestaat uit 12 borstwervels waarmee de ribben en het borstbeen een geheel vormen.
De ribben beschermen de vitale organen en samen met de spieren wordt o.a. de ademhaling mogelijk gemaakt. 
Klachten van de bovenrug herkennen de meeste mensen wel. Ook symptomen als pijn of jeuk in de flanken of buik kunnen veroorzaakt worden door rugklachten. Klachten van de ribben kunnen ontstaan na een traumamoment, maar ook door een provocerende houding. Dit kan zelfs leiden tot borstbeenklachten.
Tijdens een zwangerschap komen klachten in deze regio veel voor. Dit ontstaat door de verandering in het lichaam en de houding van moeder, maar ook door de positie van de baby.

Gevolgen

De meest voorkomende problemen zijn het niet kunnen vinden van een prettige zit- of lighouding en het niet goed uit kunnen voeren van werkzaamheden. Tevens kan er een beperkend effect op de ademhaling optreden.

Oplossingen

(Bekken)Fysio- en Manuele therapie kunnen een groot verschil maken bij problemen ontstaan aan bovenrug, rib en borstbeenklachten. De juiste en structurele aanpak kan al na de eerste afspraak een vermindering van klachten opleveren. Lees hier meer over de werkwijze.