Heup en Bovenbeen

Algemeen

Het heupgewricht verbindt het bekken met het bovenbeen. Het is een gewricht dat veel verschillende bewegingen kan maken. De spieren, banden en kraakbeen zorgen voor een soepele en juiste beweging.
De meest voorkomende heupklachten zijn slijmbeurs- of peesontstekingen. Het is ook mogelijk dat er in het bovenbeen een zweepslag ontstaat tijdens sport of explosieve bewegingen. Door een (onbewust) verkeerd houdings- en bewegingspatroon kan er artrose ontstaan. Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen in het heupgewricht langzaam minder met een beperkte mobiliteit als mogelijk gevolg. Een operatie is niet altijd (meteen) noodzakelijk en er zijn andere behandelmogelijkheden. 

Heup- of bovenbeenklachten kunnen ook een andere oorsprong hebben dan vanuit de heup. Dit kan bijvoorbeeld vanuit de rug, bekken, knie, enkel en voet ontstaan.

Gevolgen

De meest voorkomende problemen zijn situaties waarbij het wandelen, traplopen of schoenen aan doen niet gemakkelijk meer gaat. Daarnaast kan het liggen op de zij niet prettig aanvoelen.

Oplossingen

Fysio- en Manuele therapie kan helpen bij heup- en bovenbeenklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te lopen, te bewegen en te sporten. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.