Enkel en Voet

Algemeen

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen het onderbeen en de voet. De enkelbanden en spieren zorgen bij een gezonde enkel voor stevigheid en beweging. De voet bestaat uit 22 botjes en is vergelijkbaar met een hand. Een belangrijk onderdeel vormt de peesplaat (onderkant voet) en er lopen een aantal belangrijke zenuwen doorheen. 
Een acute enkelklacht door verzwikking kan zomaar ontstaan en wordt snel herkend. Soms is de oorzaak van een enkelklacht minder duidelijk, zelfs als er een zwelling, pijn, of moeite bij lopen is. In dit geval kan de bewegingsrichting van het gewricht afwijken van de normale stand. 
Een andere voorkomende enkelklacht is een aanhoudende pijn bij de hiel of onder de voet. Dit kan hielspoor zijn. Dit gaat vaak met pijn en zwelling gepaard, waarbij de klachten bij belasting toenemen.

Gevolgen

De meest voorkomende problemen ontstaan bij activiteiten waarbij de voet en enkel belast wordt, zoals staan en lopen. De voet en enkel zijn zeer belangrijk voor de positie van de andere gewrichten in het been en hebben een direct effect op de rest van het lichaam.

Oplossingen

Met behulp van Fysio- en Manuele therapie kunnen de gevolgen van enkel- en voetklachten in het dagelijks leven worden verholpen. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te lopen en te sporten. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.