Knie

Algemeen

De knie is een gewricht waarop grote krachten uitgeoefend worden tijdens dagelijkse belasting. Tijdens sporten, hardlopen en traplopen worden deze krachten nog veel groter. Deze belasting kan tot acute knieklachten leiden van onder andere de meniscus, (kruis)banden en pezen. Vaak zijn deze klachten met therapie goed op te lossen.
Bij het uitblijven van de juiste interventie kunnen langdurige knieklachten ontstaan, waarbij artrose een veel voorkomende oorzaak is. Bij artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen, waardoor de mobiliteit van de knie verandert en er pijnklachten kunnen ontstaan. Bij grote mate van verminderd kraakbeen kan een operatie een oplossing zijn, maar dit is niet altijd noodzakelijk en zijn er ook andere behandelmogelijkheden. 

Gevolgen

Knieklachten zorgen voor een verminderd activiteitenniveau en heeft een grote invloed op het welzijn. De grootste belemmeringen worden ervaren bij lopen, sporten, traplopen en houdingen waarbij de knie gebogen is.

Oplossingen

Fysio- en Manuele therapie kan helpen bij knieklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te lopen, te bewegen en te sporten. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.