Heup en bovenbeen

Algemeen

Het heupgewricht verbindt het bekken met het bovenbeen. Het is een gewricht dat veel verschillende bewegingen kan maken. De spieren, banden en kraakbeen zorgen voor een soepele en juiste beweging.
De meest voorkomende heupklachten zijn slijmbeursontstekingen of peesontstekingen. Het is ook mogelijk dat er in het bovenbeen een zweepslag ontstaat tijdens sport of explosieve bewegingen. Kijk voor meer informatie hierover ook bij de Fysio- en Manuele Therapie bij Heup en bovenbeenklachten.
Heup- of bovenbeenklachten kunnen ook een andere oorsprong hebben dan vanuit de heup. Dit kan bijvoorbeeld ook vanuit de lage rug ontstaan. Andere oorzaken bij heup- of bovenbeenklachten kunnen hun oorsprong hebben bij problemen van de rug, bekken, knie, enkel en voet.
Bij vrouwen tijdens een zwangerschap verandert er veel in het lichaam. De hormonen kunnen al snel leiden tot klachten in heup en been.

Gevolgen

De meest voorkomende problemen zijn situaties waarbij het wandelen, traplopen of schoenen aan doen niet gemakkelijk meer gaat. Daarnaast kan het liggen op de zij niet prettig aanvoelen.

Oplossingen

Bekken en Manuele therapie kan helpen bij heup- en bovenbeenklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Lees meer over wat je kan verwachten bij de werkwijze.