Elleboog en Onderarm

Algemeen

In tegenstelling tot de schouder is de elleboog een stevig en eenvoudig functionerend gewricht. Klachten die mogelijk ontstaan, zijn vaak pijn en stijfheid in de spieren van de onderarm. De oorzaak kan gelegen zijn in het niet goed bewegen van het ellebooggewricht, spaakbeen en de ellepijp, maar het is zelden alleen een lokaal probleem. Het is daarom belangrijk om goed vast te stellen waar de oorsprong van het klachtenbeeld vandaan komt. Bekende voorbeelden van dergelijke situaties zijn een tenniselleboog en een RSI-arm.

Gevolgen

Klachten aan de elleboog of onderarm kunnen vrij plotseling ontstaan of langzaam steeds erger worden. Bij een trauma of overbelasting kunnen vaak direct pijn- en bewegingsklachten ontstaan. Denk daarbij aan een val of een plotselinge activiteit uitvoeren waar het lichaam niet bekend mee is. De gevolgen zijn vaak belemmeringen in activiteiten door tintelingen en een vermoeid gevoel in de arm of hand. Tevens kan er krachtverlies optreden en beperkingen tijdens bewegen.

Oplossingen

Fysio- en Manuele therapie kan helpen bij elleboog- en onderarmklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te bewegen en je arm optimaal te gebruiken. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.