Pols en Hand

Algemeen

Pols- en handklachten ontstaan vaak na een traumamoment of plotselinge overbelasting door een verkeerde beweging. De banden of het kraakbeen kunnen hierdoor beschadigd raken, waardoor de pols en hand niet goed meer bewegen. Kracht zetten en zwaar tillen kunnen dan zeer pijnlijk zijn.
Tevens kunnen door een verminderde kwaliteit van de gewrichten, spieren en banden ook klachten ontstaan. Het bekendste voorbeeld hiervan is artrose. Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder, met een direct gevolg op de anatomie van het gewricht. Tevens zijn reumatische aandoeningen ook vaak een oorzaak voor pijn- en bewegingsklachten. Een grondige indicatiestelling is hierdoor van groot belang.
Bij klachten zoals tintelingen in de handen of minder kracht en gevoel, kan de oorzaak hiervan elders liggen, bijvoorbeeld in de nek. Zo is bij een Carpaal Tunnel Syndroom de oorzaak van de klacht zelden alleen -of helemaal niet- in de pols te vinden. 

Gevolgen

Mensen gebruiken hun handen en polsen heel intensief. Klachten worden daarom ook direct als zeer ingrijpend en vervelend ervaren. Daarbij is het niet eenvoudig om handen en polsen niet te belasten en rust te geven. Een eenvoudige activiteit zoals het omdraaien van een sleutel of drinken inschenken kan al klachten veroorzaken. 

Oplossingen

Fysio- en Manuele therapie kan helpen bij pols- en handklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te bewegen en je pols en hand optimaal te gebruiken. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.