Schouder en bovenarm

Algemeen

De schouder is een complex gewricht vanwege de vorm en de samenwerking van spieren, banden en botten. Door dit geheel kan de schouder en arm alle bewegingen maken die nodig zijn. Dit maakt de schouder ook kwetsbaar en kunnen er verschillende soorten letsels ontstaan. 
Bij acute schouderklachten komen letsels als inklemming, slijmbeursontsteking en scheurtjes in de pees of spier vaak voor. Langdurende schouderklachten kunnen ontstaan door een verkeerd bewegingspatroon en door vermindering van de kwaliteit van het gewricht. Door de kwetsbaarheid en de complexiteit van de schouder is een goede begeleiding belangrijk om de arm weer te kunnen gebruiken bij alle activiteiten.

Gevolgen

De gevolgen van problemen in de schouder en bovenarm geven vaak direct klachten en beperken het vrij bewegen. Dit is al merkbaar bij het aantrekken van een jas of niet goed in bed kunnen liggen. Ook op momenten van rust kunnen acute en hevige pijnklachten worden ervaren.

Oplossingen

Fysio- en Manuele therapie kan helpen bij schouder- en bovenarmklachten. Een goed onderzoek naar alle factoren die van invloed zijn op de klacht is van belang voor het herstel. Met een juiste en structurele aanpak is het mogelijk weer pijnvrij te bewegen en je arm optimaal te gebruiken. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.