Lichaamsgerichte Psychotherapie

De manier om de mens in zijn totaliteit te behandelen

Lichaamsgerichte psychotherapie

 

Lichaamsgerichte psychotherapie is een manier om via het lichaam met bewuste en onbewuste emoties en lichamelijke ervaringen te werken. Het lichaam slaat alle ervaringen op die gedurende het leven gevoeld worden. Er zijn meerdere manieren waaraan je kan merken dat het lichaam de fijne, minder fijne of traumatische ervaringen opslaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn;

- Lichamelijke klachten: spierspanningen en gewrichtsproblemen, hoofdpijn, concentratieproblemen
- Buik-, maag- en darmklachten, prikkelbaar darm syndroom (PDS)
- Emotionele problemen zoals: angst, verdriet, stress, onzekerheid, woedeaanvallen, depressie, slaapproblemen 
- Burn-out, overspannenheid, gevoel van opgebrand zijn
- Weinig zelfvertrouwen, niet lekker in je vel zitten, moeilijk grenzen aangeven
- Hoog sensitiviteit (HSP)

Op basis van al deze ervaringen in het leven maak je beslissingen en ontstaan er patronen in hoe je reageert en (over)leeft. 
Wanneer er emoties in ons lichaam schuilen die je liever niet voelt of niet weet hoe je ermee om kan gaan, schakel je het contact met het lichaam uit en ga je over op het veilige brein. Je zoekt houvast in wat het verstand vertelt en beredeneert. In de huidige maatschappij wordt veel van het brein gevraagd en wordt snel het contact met het lichaam vergeten. Je gaat dan over op de bekende vertrouwde patronen. Ook als je deze patronen niet fijn vindt. 

Tijdens de lichaamsgerichte psychotherapie komt er bewustzijn van de belemmerende gedachten, emoties en patronen. Met dit bewustzijn kan er herkenning komen en kan je er mee werken om het om te zetten naar positievere gedachten en patronen die jou ondersteunen in plaats van klein houden. In deze ontwikkeling ga je eigen keuzes maken hoe je met situaties om wil gaan. Er ontstaat groei en het versterkt de levensenergie en zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Ik werk met respect voor ieders proces, zodat jij je bewust kan worden van de opgeslagen ervaringen en spanning in het lichaam. Hierbij gebruik ik de volgende onderdelen:
-    Sensi therapie 
-    Psoas release technieken 
-    Lichaamsgerichte oefeningen
-    Ademtechnieken
-    Gedachtenwerk
-    Drukpunten 
-    Fascia technieken

Wat je voelt is terug te zien in jouw gedrag. In de lichaamsgerichte psychotherapie behandelen we daarom alle aspecten van wie je bent. Lichaamsgerichte psychotherapie is daarom goed in te zetten bij zowel lichamelijke en emotionele hulpvragen, als ook bij de wens om gedragspatronen te veranderen.

 

De eerste afspraak bij de Lichaamsgerichte Psychotherapie (bv. Sensi Therapie) duurt ongeveer 1-1,5 uur.
Vooraf aan de afspraak wordt via de mail de behandelovereenkomst opgestuurd. Deze dien je door te lezen en ondertekend mee te nemen.
Betreft de behandeling een minderjarige, dan ontvang je ook het toestemmingsformulier voor minderjarigen. Dit dient door beide ouders ondertekend te worden en bij de eerste afspraak aan de therapeut af te geven.

De Lichaamsgerichte psychotherapie wordt (deels) vergoed door meerdere zorgverzekeraars. Kijk hier wat de voorwaarden zijn.

Klik hier voor het formulier behandelovereenkomst , behandelplan en minderjarigen toestemminsformulier.